Mansur Yavaş, 23 Eylül'de yaptığı açıklamayla CHP üyeliğinden ayrıldığını ve siyasi yoluna bağımsız olarak devam edeceğini duyurdu. Yavaş'ın açıklamasının ardından Ankara'daki bazı ilçe belediye başkanları da art arda istifalarını açıkladı.

YAVAŞ'IN ARDINDAN 8 İLÇE BELEDİYE BAŞKANI DA İSTİFA ETTİ

Yavaş'ın ardından Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay, Beypazarı Belediye Başkanı Özer Kasap, Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç, Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Ayaş Belediye Başkanı İzzet Demircioğlu, Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak, Elmadağ Belediye Başkanı Adem Barış Aşkın ve Nallıhan Belediye Başkanı Ertunç Güngör CHP'den istifa etti. Sekiz belediye başkanı da görevlerine bağımsız olarak devam edeceklerini açıkladı.

İstifa açıklamalarında Mansur Yavaş'la birlikte yürütülen siyasi çizgiye vurgu yapıldı. Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, Yavaş ile birlikte bağımsız olarak yoluna devam edeceğini belirtirken; Kalecik Belediye Başkanı Satılmış Karakoç, Güdül Belediye Başkanı Mehmet Doğanay ve Şereflikoçhisar Belediye Başkanı Mustafa Koçak da açıklamalarında Yavaş'la birlikte siyasi yol yürümeyi sürdüreceklerini ifade etti.

CHP 31 MART'TA ANKARA'DA 16 İLÇEYİ KAZANMIŞTI

31 Mart 2024 Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde CHP, Ankara'da önemli bir sonuç elde etmişti. Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığını yüzde 60'ın üzerinde oyla yeniden kazanırken, CHP adayları başkentin 25 ilçesinden 16'sında belediye başkanlığını elde etmişti. Sekiz ilçede AK Parti adayları, bir ilçede ise bağımsız aday seçilmişti.

CHP'nin kazandığı 16 ilçe; Ayaş, Beypazarı, Çankaya, Elmadağ, Güdül, Haymana, Kalecik, Nallıhan, Polatlı, Şereflikoçhisar, Yenimahalle, Gölbaşı, Keçiören, Mamak, Kahramankazan ve Etimesgut olmuştu.

Aradan geçen yaklaşık iki buçuk yıllık süreçte bu belediye başkanlıklarının önemli bölümünde parti değişiklikleri yaşandı.

ÇANKAYA VE MAMAK YENİ PARTİ'YE GEÇTİ

Çankaya Belediye Başkanı Hüseyin Can Güner ile Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin daha önce CHP'den ayrılarak Özgür Özel liderliğinde kurulan YENİ Parti'ye geçti. Güner'in tutuklanmasının ardından Çankaya Belediye Başkanvekilliğine seçilen Haldun Güler ile 33 belediye meclis üyesi de YENİ Parti'ye katıldı ve böylece Çankaya Belediye Meclisi'nde çoğunluk YENİ Parti'ye geçti.

Mamak Belediye Başkanı Veli Gündüz Şahin de 29 Temmuz'da CHP'den istifasını açıklamış, ardından siyasi hayatını YENİ Parti'de sürdüreceğini duyurmuştu.

4 BELEDİYE BAŞKANI AK PARTİ'YE KATILDI

31 Mart seçimlerinde CHP'den belediye başkanı seçilen Keçiören Belediye Başkanı Mesut Özarslan, Gölbaşı Belediye Başkanı Yakup Odabaşı, Kahramankazan Belediye Başkanı Selim Çırpanoğlu ve Haymana Belediye Başkanı Levent Koç ise daha sonraki süreçte CHP'den ayrılarak AK Parti'ye katıldı.

Bu geçişlerle birlikte AK Parti'nin Ankara'daki ilçe belediye başkanlığı sayısı, 31 Mart seçimlerinde kazandığı 8 belediyeden 12'ye yükseldi.

CHP'DE ETİMESGUT VE YENİMAHALLE KALDI

Mansur Yavaş ve sekiz ilçe belediye başkanının 23 Eylül'deki istifalarının ardından CHP'nin Ankara'da belediye başkanlığını sürdürdüğü iki ilçe Etimesgut ve Yenimahalle oldu. Etimesgut Belediye Başkanlığı görevini Erdal Beşikçioğlu, Yenimahalle Belediye Başkanlığı görevini ise Fethi Yaşar sürdürüyor.

Böylece 31 Mart 2024 seçimlerinde Büyükşehir Belediyesi ile 16 ilçe belediyesini kazanan CHP'nin Ankara'daki belediye başkanlığı sayısı yaklaşık iki buçuk yıllık süreçte iki ilçe belediyesine geriledi.

ANKARA'DA YENİ DAĞILIM: 12 AK PARTİ, 10 BAĞIMSIZ, 2 YENİ PARTİ, 2 CHP

Son gelişmelerle birlikte Ankara Büyükşehir Belediyesi ve 25 ilçe belediyesi olmak üzere toplam 26 belediyedeki başkanların siyasi dağılımı da değişti.

AK Parti 12, bağımsızlar 10, YENİ Parti 2, CHP ise 2 belediye başkanlığına sahip bulunuyor. Bağımsızlar arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş'ın yanı sıra bugün CHP'den ayrılan sekiz ilçe belediye başkanı ve 31 Mart seçimlerinde bağımsız seçilen bir ilçe belediye başkanı yer alıyor.

Ankara'da 31 Mart 2024'te ortaya çıkan yerel yönetim tablosu böylece parti geçişleri ve 23 Eylül'deki toplu istifalarla önemli ölçüde değişmiş oldu.

Kaynak : PERRE