Meteoroloji Genel Müdürlüğünün kuvvetli yağış uyarısının ardından Adıyaman'da 29 Ekim Perşembe akşamı etkisini artıran sağanak, kent merkezinde hayatı olumsuz etkiledi. Atatürk Bulvarı ile ikinci ve üçüncü çevre yollarında su birikintileri nedeniyle sürücüler zor anlar yaşarken bazı araçlar mahsur kaldı. Yağmur sularının kaldırımları aştığı bölgelerde ulaşım aksadı.

Ulu Cami Mahallesi'nde, Adıyaman Kilisesi yakınlarında bulunan bir evi su basması sonucu içeride mahsur kalan iki yaşlı kadın, itfaiye ekipleri tarafından kurtarıldı. Eve kapıdan ulaşamayan ekipler, pencere korkuluklarını sökerek kadınları güvenli alana çıkardı. Belediye ekipleri bölgede su tahliye çalışması gerçekleştirdi.

24 SAATTE 87,2 KİLOGRAM YAĞIŞ, YAKLAŞIK BİN İHBAR

Adıyaman Belediyesinin açıkladığı verilere göre, kent merkezinde 24 saat içerisinde metrekareye 87,2 kilogram yağış düştü. Ekim ayı uzun yıllar ortalaması 44,1 kilogram olan kentte, bir günlük yağış miktarı aylık ortalamanın yaklaşık iki katına ulaştı.

Şiddetli yağış nedeniyle belediyenin 153 Çağrı Merkezi'ne yaklaşık bin ihbar ulaşırken, Fen İşleri Müdürlüğü ile Su ve Kanalizasyon İşleri Müdürlüğüne bağlı toplam 86 personel, 48 iş makinesi ve araçla gece boyunca su tahliyesi ve tıkanıklıkların giderilmesi için çalışma yürüttü.

Kentte yaşanan su baskınlarının ardından Anahtar Parti Adıyaman İl Başkanı Emircan Ahmet Alsan, Cumhuriyet Bayramı resepsiyonuna ilişkin görüntülerin paylaşılmasını eleştirerek yetkililerin önceliğinin vatandaşların yaşadığı sorunlar ve alınan tedbirler konusunda bilgilendirme yapmak olması gerektiğini belirtti.

ALSAN: 'ADIYAMAN'IN BEKLEDİĞİ RESEPSİYON FOTOĞRAFI DEĞİL, İLGİ VE SORUMLULUKTUR'

Adıyaman Valiliğinin 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı dolayısıyla Polis Evi'nde düzenlediği kabul törenine ilişkin paylaşımlara tepki gösteren Alsan, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Adıyaman'da yoğun yağış nedeniyle sokaklardan selleri andıran görüntüler gelirken, protokolün resepsiyon fotoğrafları paylaşmasını yadırgıyorum.

Böyle bir anda bu şehrin insanı, kendisini yönetenlerden yaşadığı sıkıntının farkında olduklarını görmek ister. Hangi mahallede sorun var, hangi yollar güvenli, yardıma ihtiyaç duyan vatandaş kime ulaşacak? Paylaşımlarda öncelik bunlara verilmelidir."

'CUMHURİYET'İN VATANDAŞA KARŞI TAŞIDIĞI SORUMLULUĞU DA HATIRLAMAK GEREKİR'

Cumhuriyet Bayramı kutlamalarıyla vatandaşların yaşadığı sıkıntıların birbirinden ayrı düşünülemeyeceğini vurgulayan Alsan, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Cumhuriyet'in 103. yılını kutlarken, Cumhuriyet'in vatandaşa karşı taşıdığı sorumluluğu da hatırlamak gerekir. Hemşerilerimiz yağışın yarattığı endişeyi yaşarken resepsiyon karelerini öne çıkarmak, toplumun duygusunu ve beklentisini gözetmeyen bir tercihtir.

Adıyaman çok ağır acılar yaşadı. Bu şehrin insanı her yağmurda yeniden korkmak istemiyor. Altyapı sorunlarına kalıcı çözüm, zor anında ulaşabileceği yetkili ve derdinin duyulduğunu bilmek istiyor."

'VATANDAŞLARIN ZARARLARI VAKİT KAYBETMEDEN TESPİT EDİLMELİ'

Yetkililerden sahada yürütülen çalışmalar, alınan tedbirler ve vatandaşların başvurabileceği yardım kanalları konusunda açık bilgilendirme yapılmasını isteyen Alsan, yağıştan etkilenen vatandaşların zararlarının da gecikmeden belirlenmesi gerektiğini ifade etti.

Alsan, açıklamasının sonunda şu ifadeleri kullandı:

"Yetkililerden beklentimiz; sahadaki çalışmaları, alınan tedbirleri ve vatandaşlarımızın başvurabileceği yardım kanallarını açıkça paylaşmalarıdır. Yağıştan etkilenen hemşerilerimizin zararları da vakit kaybetmeden tespit edilmeli, ihtiyaçları karşılanmalıdır.

Sahada emek veren bütün ekiplerimize kolaylıklar diliyorum.

Yoğun yağıştan etkilenen tüm Adıyamanlı hemşerilerime geçmiş olsun. Rabbim şehrimizi ve milletimizi her türlü afetten korusun."

BELEDİYE BAŞKANI TUTDERE: 'YAĞIŞIN İLK SAATLERİNDEN İTİBAREN SAHADAYDIK'

Öte yandan Adıyaman Belediye Başkanı Abdurrahman Tutdere de sağanak yağışın ardından belediyenin yürüttüğü çalışmalara ilişkin açıklamada bulundu.

Yağış miktarının ekim ayı ortalamasının yaklaşık iki katına ulaştığını belirten Tutdere, şu ifadeleri kullandı:

"Yağışın ilk saatlerinden itibaren tüm ekiplerimizle sahadaydık. Hemşehrilerimizden gelen ihbarları değerlendirerek ihtiyaç duyulan noktalara müdahale ettik. Ekiplerimiz gece boyunca büyük bir özveriyle çalıştı ve çalışmalarımız devam ediyor."

Kentte devam eden altyapı çalışmalarına da değinen Tutdere, yatırımların tamamlanmasıyla yoğun yağışlara karşı dayanıklılığın artırılacağını belirterek belediyenin tüm imkanlarıyla çalışmalarını sürdüreceğini ifade etti.

Kaynak : PERRE